Auditorské postupy při ověřování odhadů spojených s výpočtem opravné položky v nebankovním podniku podle IFRS 9 - Tománek, Ondřej (2022)
Výpočet opravné položky k pohledávkám dle IFRS 9 obsahuje několik faktorů, které jsou nositeli přirozeného rizika. Velikost přirozeného rizika může být dále umocněna externími faktory, jako je například pandemie Covid-19. Cílem této práce bylo shrnutí a demonstrování auditorských postupů dle relevantních standardů pro audit účetních odhadů. Teoretická část práce obsahuje krátké shrnutí standardu IFRS 9 a relevantní auditorské standardy pro audit opravné položky k pohledávkám dle IFRS 9. V praktické části jsou na případu modelové firmy aplikovány poznatky z teoretické části. Nejdříve došlo k identifikaci významných skupin účtů. Dále byla pro významnou skupinu účtů pohledávky z obchodního styku a související opravné položky stanovena jednotlivá tvrzení. V souvislosti s opravnou položkou k pohledávkám došlo k identifikování jednotlivých elementů, které vstupují do kalkulace opravné položky a tyto elementy byly následně analyzovány s tím, že došlo ke stanovení vhodných auditorských procedur jako reakce na identifikovaná rizika.