Auditorské postupy při ověřování odhadů spojených s výpočtem opravné položky v nebankovním podniku podle IFRS 9 - Tománek, Ondřej; Vašek, Libor, 1978-; Šindelář, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Výpočet opravné položky k pohledávkám dle IFRS 9 obsahuje několik faktorů, které jsou nositeli přirozeného rizika. Velikost přirozeného rizika může být dále umocněna externími faktory, jako je například pandemie Covid-19. Cílem této práce bylo shrnutí a demonstrování auditorských postupů dle relevantních standardů pro audit účetních odhadů. Teoretická část práce obsahuje krátké shrnutí standardu IFRS 9 a relevantní auditorské standardy pro audit opravné položky k pohledávkám dle IFRS 9. V praktické části jsou na případu modelové firmy aplikovány poznatky z teoretické části. Nejdříve došlo k identifikaci významných skupin účtů. Dále byla pro významnou skupinu účtů pohledávky z obchodního styku a související opravné položky stanovena jednotlivá tvrzení. V souvislosti s opravnou položkou k pohledávkám došlo k identifikování jednotlivých elementů, které vstupují do kalkulace opravné položky a tyto elementy byly následně analyzovány s tím, že došlo ke stanovení vhodných auditorských procedur jako reakce na identifikovaná rizika.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses