Vliv digitalizace a automatizace na vedení účetnictví a související účetní profesi - Dostál, Tomáš (2022)
Diplomová práce se zabývá vlivem digitalizace a automatizace na vedení účetnictví a související účetní profesi. Smyslem diplomové práce je přiblížit vývoj v této oblasti, právní regulace i metody a systémy, které se pro digitalizaci a automatizaci účetnictví používají. Cílem diplomové práce byla analýza stávajícího stavu digitalizace účetnictví v České republice, a proto byl v praktické části proveden kvantitativní výzkum skládající se ze dvou dotazníkových šetření určených pro interní a externí účetní. Součástí praktické části je také kvalitativní výzkum skládající se z rozhovorů s členy Katedry finančního účetnictví a auditingu VŠE v Praze. Digitalizace a automatizace účetnictví zásadním způsobem změní současnou podobu účetní profese. Vlivem digitalizace dojde k úbytku rutinní práce a účetní se budou moci více orientovat na činnosti s vyšší přidanou hodnotou. Postupně bude nahrazen účetní ve smyslu „bookkeeper“, jehož hlavní pracovní náplní je vedení účetních knih. Účetní se částečně stane supervisorem, který bude mít na starost nastavení a dohlížení nad digitálními procesy. Na současný vývoj budou muset účetní reagovat zlepšením znalostí a dovedností v oblasti informačních technologií.