Vliv digitalizace a automatizace na vedení účetnictví a související účetní profesi - Dostál, Tomáš; Vašek, Libor, 1978-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá vlivem digitalizace a automatizace na vedení účetnictví a související účetní profesi. Smyslem diplomové práce je přiblížit vývoj v této oblasti, právní regulace i metody a systémy, které se pro digitalizaci a automatizaci účetnictví používají. Cílem diplomové práce byla analýza stávajícího stavu digitalizace účetnictví v České republice, a proto byl v praktické části proveden kvantitativní výzkum skládající se ze dvou dotazníkových šetření určených pro interní a externí účetní. Součástí praktické části je také kvalitativní výzkum skládající se z rozhovorů s členy Katedry finančního účetnictví a auditingu VŠE v Praze. Digitalizace a automatizace účetnictví zásadním způsobem změní současnou podobu účetní profese. Vlivem digitalizace dojde k úbytku rutinní práce a účetní se budou moci více orientovat na činnosti s vyšší přidanou hodnotou. Postupně bude nahrazen účetní ve smyslu „bookkeeper“, jehož hlavní pracovní náplní je vedení účetních knih. Účetní se částečně stane supervisorem, který bude mít na starost nastavení a dohlížení nad digitálními procesy. Na současný vývoj budou muset účetní reagovat zlepšením znalostí a dovedností v oblasti informačních technologií.
Vedoucí práce: Libor Vašek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses