Analýza ekonomických dopadů regulace výstavby bydlení ve vybraných městech České republiky v období 2013–2021 a důvody lokálního odporu proti bytové výstavbě - Klement, Josef, 1990-; Ševčík, Miroslav, 1958-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem předložené disertační práce je analýza důvodů vzniku lokálního odporu proti rezidenční výstavbě a důsledků zavádění regulace výstavby nového bydlení v České republice v období 2013–2021. Práce testuje hypotézu, že „odpor obyvatel vůči nové rezidenční výstavbě v blízkém okolí je způsoben jak strachem z přímých negativních dopadů, jako jsou změna charakteru sousedství, přeplněná veřejná infrastruktura nebo život v okolí staveniště, tak alternativními argumenty souvisejícími s vnímanou nespravedlností, resp. závistí“. Výzkum na toto téma nejen že nebyl realizován v České republice, ale ani v jiném postkomunistickém státě, což výrazně zvyšuje jeho přidanou hodnotu. Hlavními použitými metodami byly dotazníkový experiment, rámcování a regresní analýza. Hypotéza práce byla verifikována a bylo prokázáno, že alternativní argumenty zdůrazňující vnímanou nespravedlnost, resp. závist působí silněji než ty tradiční založené na averzi k riziku. Druhá klíčová část výzkumu testovala hypotézu, že „poptávka po novém bydlení v atraktivních oblastech České republiky, tedy ve městech, se projevuje zejména růstem cen a nikoli růstem množství, protože nabídka je uměle omezována státními zásahy“. Pro Prahu, Brno, Olomouc a Plzeň byly spočítány implicitní náklady regulace jako část ceny nové rezidenční nemovitosti, která nelze dlouhodobě vysvětlit sumou konstrukčních nákladů a ceny pozemku. Hlavními použitými metodami byly model hedonické ceny, prostorově vážená regrese a komparace. Výsledkem výzkumu je zjištění, že náklady regulace rodinných domů se pohybují od 0 % v Olomouci přes 18 % u Plzně, 22 % u Brna a 25 % u Prahy. Nejvyšší míra zátěže byla zjištěna u trhu bytů v Praze, kde regulace může vysvětlovat až 45 % tržní ceny. U ostatních měst šlo o hodnoty mezi 19 % a 27 %.
Z analýzy implicitních nákladů regulace vyplývá hlavní hospodářsko-politické doporučení disertační práce: snížit intenzitu státních intervencí, administrativní nároků a složitost umisťovacích a povolovacích procesů, a naopak posílit princip decentralizace, možnost vlastníků nakládat se svým majetkem za podmínky, že nedojde k narušení „sousedského práva“, a podpořit tak tržní rezidenční výstavbu v České republice.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations