Význam poplatků pro rozpočty obcí a jejich vývoj v České republice mezi lety 2010 – 2019 - Adámková, Kateřina (2022)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem významu místních poplatků pro rozpočty obcí v České republice. Teoretická část práce je zaměřena na veřejný sektor, jeho funkce, efektivnost a veřejné rozpočty. Své finanční prostředky získává veřejný sektor právě z veřejných rozpočtů, které jsou naplňovány zejména prostřednictvím daňových příjmů. Jedním z nich jsou i místní poplatky. Ty částečně vycházejí z Evropské Charty místní samosprávy, která mimo jiné definuje i místní daně a základní kritéria, která by měly tyto daně plnit. Místní poplatky v České republice nesplňují kritérium týkající se možnosti obcí rozhodovat o jejich daňovém základu. Již z této části práce tedy vyplývá, že obce v ČR nemohou maximalizovat své daňové příjmy v důsledku nastaveného stropu u místních poplatků, z nichž jsou pak výnosy poměrně nízké. Praktická část práce se věnuje analýze vybraných ukazatelů FAMA za všechny obce ČR a následně za velikostní skupiny obcí ČR dle ČSÚ v letech 2010 až 2019. Na základě této analýzy je vyhodnocen význam místních poplatků pro rozpočty obcí, a jak se této význam měnil ve sledovaných letech. Ze závěrů této části práce vyplývá, že místní poplatky tvoří velmi nízký podíl na celkových příjmech rozpočtů obcí a výnosy z nich jsou příliš nízké na to, aby je mohly alokovat na realizaci případné rozvojové aktivity svého území. Místní poplatky tak především pomáhají regulovat a usměrňovat jednání subjektů ve veřejném sektoru.