Zahraniční politika Izraele za vlády Benjamina Netanjahua - Kempný, Marek (2022)
Diplomová práce se zabývá zahraniční politikou Izraele za vlády Benjamina Netanjahua v letech 2009-2021 ve vztahu k izraelským regionálním rivalům v oblasti Blízkého východu. Referenčními subjekty jsou Palestinská autonomie, Írán a sunnitské státy Perského zálivu s důrazem na Saudskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Ústředním nástrojem pro výzkum postojů a opatření Netanjahuovy vlády vůči zmíněným zahraničním aktérům je doktrína Iron Wall, jež byla definována revizionistickým sionistou Ze´evem (Vladimírem) Žabotinským v roce 1923, tedy ještě před vznikem Státu Izrael. S ohledem na skutečnost, že doktrína představuje pětifázový proces přeměny rivalů Izraele v jeho spojence, lze s její pomocí zhodnotit Netanjahuovu zahraniční politiku aplikovanou vůči vybraným regionálním rivalům, což je hlavním cílem práce.