Zahraniční politika Izraele za vlády Benjamina Netanjahua - Kempný, Marek; Hennlichová, Marcela; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práce se zabývá zahraniční politikou Izraele za vlády Benjamina Netanjahua v letech 2009-2021 ve vztahu k izraelským regionálním rivalům v oblasti Blízkého východu. Referenčními subjekty jsou Palestinská autonomie, Írán a sunnitské státy Perského zálivu s důrazem na Saudskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Ústředním nástrojem pro výzkum postojů a opatření Netanjahuovy vlády vůči zmíněným zahraničním aktérům je doktrína Iron Wall, jež byla definována revizionistickým sionistou Ze´evem (Vladimírem) Žabotinským v roce 1923, tedy ještě před vznikem Státu Izrael. S ohledem na skutečnost, že doktrína představuje pětifázový proces přeměny rivalů Izraele v jeho spojence, lze s její pomocí zhodnotit Netanjahuovu zahraniční politiku aplikovanou vůči vybraným regionálním rivalům, což je hlavním cílem práce.
Vedoucí práce: Marcela Hennlichová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses