Vztah krátkodobých a dlouhodobých pronájmů rezidenčních nemovitostí - Řezáčová, Barbora; Kaizr, Jaroslav; Chaloupka, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato diplomová práce se zabývá lokálním vlivem krátkodobého pronájmu rezidenčních nemovitostí na ceny jejich dlouhodobého pronájmu. Cílem práce bylo zjistit, jestli takový vztah existuje a případně ho kvantifikovat. K tomu byla využita data o počtu nabídek krátkodobého pronájmu a o cenách a počtu nabídek dlouhodobého pronájmu mezi lety 2018 a 2020. Ke stanovení vlivu pomohl jednoduchý lineární regresní model. Podle výsledků analýzy by mohlo při 10% nárůstu podílu celých bytů nabízených ke krátkodobému pronájmu vůči všem nabídkám dojít k růstu cen dlouhodobého pronájmu o zhruba 22 Kč neboli 5,9 % na celém zkoumaném území. Práce se také zabývá vlivem krátkodobého pronájmu na částech tohoto území. Pouze u jednoho z nich se vliv pomocí provedené analýzy nepotvrdil. Jednalo se o Hradčany, kde byla ve srovnání s ostatními čtvrtěmi poměrně nízká koncentrace nabídek krátkodobého pronájmu.
Vedoucí práce: Jaroslav Kaizr
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses