Analýza Pikettyho názoru na kapitál v 21. století - Lipavský, Ondřej; Quang, Tran Van; Koderová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
V mé bakalářské práci se zabývám důchodovou nerovností, což je téma, které se v poslední době dostává do popředí zájmu významných mezinárodních institucí a ekonomů, kteří sestavují vlastní teorie o tom, co za nárůstem nerovnosti v poslední době stojí. Jednou z takovýchto prací je opus magnum Thomase Pikettyho Kapitál v 21. století. V této knize Piketty formuluje hypotézu o tom, že nerovnost je ovlivněna mírou kapitálové výnosnosti, a pokud je tato míra vyšší než ekonomický růst, dochází k nárůstu nerovnosti. Jistě je však potřeba tuto teorii podrobit testu a pokusit se zjistit její platnost na dostupných datech. Zjistit příčinu změn v nerovnosti není jen teoretické cvičení, pokud je identifikována příčina, lze na ní působit tak, aby k nárůstu nerovnosti nedocházelo. Nerovnost samotná může být společensky negativní jev, podrývající důvěru v ekonomický systém a instituce. Zároveň také může mít negativní dopad na samotný ekonomický růst.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses