Vyvolané náklady daně z přidané hodnoty - Novotná, Hana; Pavel, Jan, 1978-; Síbrtová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato práce je zaměřena na analýzu vyvolaných nákladů DPH, tedy nákladů vyplývajících plátcům daně z důvodu existence daňového systému. Analýza byla provedena pro rok 2021 pro daň z přidané hodnoty. Byl použit vzorek 43 osob povinných k dani a zjišťována závislost vyvolaných nákladů na daňové povinnosti u DPH a čistých ročních tržbách. Dále byla použita metoda nejmenších čtverců, Whiteův test heteroskedasticity a test normality reziduí. Otevřené otázky z dotazníkového šetření byly zpracovány pomocí kontingenčních tabulek, díky nímž se zjistilo, že většina dotázaných považuje frekvenci změn za prvek nejvíce zodpovědný za vyvolané náklady. Podíl nepřímých administrativních nákladů na daňové povinnosti u DPH je 13,14 %. A podíl nepřímých administrativních nákladů na čistých ročních tržbách celkem 1,68 %.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses