Zdanění příspěvkové organizace - Trávníčková, Zuzana; Slintáková, Barbora; Havlík, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato práce si klade za cíl vybrat pro Jihočeské divadlo z hlediska zdanění nejvhodnější právní formu. V rámci první kapitoly jsou popsány možnosti zabezpečování veřejných statků a služeb územní samosprávou. Největší pozornost je věnována příspěvkové organizaci, ústavu a společnosti s ručením omezeným, konkrétně jejich vzniku, založení a hospodaření. Druhá kapitola se věnuje zdanění veřejně prospěšného poplatníka, zejména příspěvkové organizace a ústavu. Třetí kapitola je praktickou částí této práce, ve které jsou uvedeny výpočty daně z příjmů právnických osob, daně z přidané hodnoty a silniční daně u výše uvedených právních forem. Při výpočtech je vycházeno z dat Jihočeského divadla, p.o. Po srovnání stanovené výše daňové povinnosti za jednotlivé daně se jeví jako nejvýhodnější právní forma příspěvkové organizace.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses