Implementace směrnice DAC 6 v České republice - Gotvald, Josef; Tepperová, Jana; Říhová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Práce se zabývá implementací směrnice DAC 6, jednoho z nejnovějších témat mezinárodní spolupráce při správě daní a boji proti vyhýbání se daňovým povinnostem. Obsahuje popis zavedení oznamovací povinnosti přeshraničních uspořádání souvisejících se získáním daňové výhody. Kromě popisu stavu implementace DAC 6 je cílem práce také zhodnocení plnění podle směrnice v ČR ve srovnání s jinými státy EU. Teoretická část přibližuje její vývoj, dotčené osoby, obsah oznámení a charakteristické znaky. Kapitola věnovaná implementaci porovnává zavedení směrnice v jednotlivých členských státech s poukázáním na určité odlišnosti. Práce přináší jako první ucelený pohled na podaná a obdržená oznámení v ČR, která byla společně s daty za členské státy EU získána na základě žádosti o poskytnutí informace adresované Specializovanému finančnímu úřadu. Nechybí výčet praktických situací a příkladů charakteristických znaků, jejichž četnost se testuje za pomoci chí-kvadrát testu dobré shody.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses