Cenové bubliny u technologických akcií - Čech, Daniel (2022)
Řešeným problémem této práce jsou cenové bubliny vznikající na akciovém trhu v důsledku příchodu nové technologie. Takový typ bubliny se objevil na přelomu tisíciletí na trhu s technologickými akciemi. Mimo výzkum tehdejší ekonomické nálady ve Spojených státech, které tzv. dot-com bublina nejvíce zasáhla, se práce také soustředí na bližší průzkum konkrétních společností, jejichž tržní cena byla bublinou ovlivněna. Po analýze dobových zpráv a účetních závěrek byla hypotéza o nadhodnocenosti internetových společností potvrzena. I přes obrovské poklesy tehdejších tržních cen bylo ke konci práce vyhodnoceno, že díky této krizi dnes zažíváme zlatou éru internetu.