Přístupy k řešení holandské nemoci v Saudské Arábii a Spojených arabských emirátech - Dostál, Daniel; Šíma, Ondřej; Dudzich, Viktar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou holandské nemoci, která se často vyskytuje u států bohatých na nerostné suroviny. Proto byly v práci analyzovány dvě geograficky blízké země, Saudská Arábie a Spojené arabské emiráty, jejichž vývoj byl těžbou ropy významně ovlivněn. Oba státy volí mírně odlišné přístupy k nakládání s výrazným přísunem kapitálu z exportu ropy. Cílem práce je tudíž detailní popis konceptu holandské nemoci a jejího dopadu do ekonomiky. Dále je v práci vysvětleno, jakých řešení pro snížení negativních důsledků holandské nemoci je možné využít. Závěr práce se zaměřuje na analýzu makroekonomických ukazatelů Saudské Arábie a Spojených arabských emirátů. Z výsledků analýzy lze vyčíst vyšší míru diverzifikace exportního portfolia u Spojených arabských emirátů, což přispívá k redukci ekonomických šoků způsobených zejména nízkými cenami ropy na trhu. Díky kvalitní správě přílivu kapitálu a fixace měnového kurzu k dolaru se hlavní rys holandské nemoci, reálná apreciace měny, výrazně neprojevuje. V obou zemích je však stále patrný zaostávající produktivní obchodovatelný sektor.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses