Pojistné podvody a moderní metody detekce pojistných podvodů - Kaňáková, Valentýna (2022)
Bakalářská práce zpracovává problematiku pojistných podvodů se zaměřením na aspekty jejich odhalování a vyšetřování. Teoretická část je rozdělena do čtyř tematických celků. Úvodní kapitola vymezuje legislativní pojetí pojistných podvodů i definice podle různých subjektů pojišťovacího sektoru. Druhá a třetí část specifikuje postup pojišťoven při odhalování a vyšetřování podezřelých pojistných událostí. V další kapitole je pozornost věnována moderním metodám detekce pojistných podvodů. Jsou zde zmíněny konkrétní moderní nástroje a technologie, princip jejich fungování a způsob uplatnění v pojišťovnách. Poslední kapitola představuje empirickou část práce, kde je s pomocí programu Virtual Crash vyšetřován fiktivní pojistný podvod z oblasti pojištění motorových vozidel.