Sociální pojištění a jeho vývoj vzhledem ke stárnutí populace - Kasalická, Adéla (2022)
Cílem této práce je zjistit, zda stárnutí populace bude mít vliv na sociální pojištění v České republice. Především, zda zvyšující se počet obyvatel starších 65 let, a naproti tomu snižující se počet obyvatel v tzv. produktivním věku, bude mít dopad na výnosy a výdaje důchodového pojištění. Pro predikci vývoje vybraných ukazatelů jsou použity metody exponenciálního porovnání. První kapitola je zaměřena na charakteristiku sociálního pojištění v České republice. Druhá kapitola je věnována analýze výnosů a výdajů sociálního pojištění. Ve třetí kapitole je analyzován demografický vývoj v České republice. Ve čtvrté kapitole je popsán samotný výzkum a jsou představeny výsledky budoucího vývoje vybraných ukazatelů.