Okamžité platby jako substitut platebních karet - Sas, Vitaliy; Dvořák, Petr, 1960-; Mazáček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Okamžité platby postupně nahrazují běžné platební příkazy. Česká národní banka se několikrát nechala slyšet, že jde zároveň o dostatečně nevyužitou příležitost. Zvýšení podílu okamžitých plateb na bezhotovostních transakcích by mohlo mít pozitivní vliv na náklady obchodníků a tím i na ceny zboží a služeb. To vyvolává otázku, zda mohou být okamžité platby substitutem platebních karet. Tato práce definuje vybrané nástroje bezhotovostního platebního styku, přibližuje daná platební schémata a stav bezhotovostní ekonomiky v České republice. Zabývá se překážkami a rozdíly, které brání plnému rozšíření okamžitých plateb. Překládá hlavní výzvy, kterým by řešení na bázi okamžitých plateb při pokusu o nahrazování platebních karet čelilo.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses