Analýza finanční gramotnosti zaměstnanců - Kavanová, Eliška (2022)
Předmětem diplomové práce je finanční gramotnost. Cílem práce je za pomoci dotazníkového šetření provést zhodnocení její úrovně u zaměstnanců. Diplomová práce poskytuje komplexní pohled na problematiku finančního vzdělávání, definovány jsou stěžejní pojmy a nastíněny předpoklady, které by měl finančně gramotný člověk splňovat. První část práce přibližuje finanční vzdělávání, popisuje jeho vývoj v České republice a osvětluje důležitost či potřebu zvyšování finanční gramotnosti. Nedílnou součást představuje finanční plán a rozpočet. Ve druhé části práce je na základě uskutečněného šetření provedena analýza úrovně finanční gramotnosti aktivně pracujících. Průzkum by měl poukázat na případné nedostatky ve znalostech a chování zaměstnanců a určit, zda je míra finanční gramotnosti dostatečná pro zodpovědnou správu a řízení financí.