Využití moderních IT technologií v oblasti správy daní - Brotánek, Jan (2022)
Diplomová práce zkoumá míru a efekty využití moderních IT technologií v oblasti správy daní ve světě a v České republice. Mezi zkoumané technologie patří například umělá inteligence, strojové učení, systémy analyzující velká data nebo low-code platformy. Vybrané moderní IT technologie jsou popsány napřed obecně; následná analýza je zaměřena prvně na využití těchto technologií ve světě, poté je prozkoumána situace v České republice. Závěrečné srovnání ukazuje, že výše zmíněné technologie s úspěchem a pozitivními efekty využívají jak rozvinuté země, tak i ty rozvojové. Česká republika naopak v této oblasti velmi zaostává a problémem se ukazuje být nejenom zanedbanost IT infrastruktury jako taková, ale i zákony, které by případné možnosti implementace některých moderních IT technologií bránily. V práci je na základě výsledků ze zahraničí doporučeno několik postupů, kterými by bylo možné se v budoucnu vydat s cílem situaci zlepšit.