Stanovení obvyklé úrokové sazby ve vnitroskupinovém financování v podmínkách ČR - Hejduk, David; Rýdlová, Barbora, 1976-; Jakoubek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá oblastí finančních transakcí, přesněji se zaměřuje na oblast vnitroskupinových půjček v rámci vnitroskupinového financování. Hlavním cílem diplomové práce je zhodnotit jednotlivé možné přístupy daňového poplatníka v podmínkách České republiky ke zpracování srovnávací analýzy úrokové sazby (převodní ceny vnitroskupinového úvěru) a navrhnout vhodný přístup, který by v současných podmínkách zajistil obhajitelnost této transferové ceny před daňovou správou v případě daňové kontroly, a který zároveň bude reflektovat klíčové faktory, které by při této analýze neměly být opomenuty. Vedlejším cílem této práce je čtenáři nabídnout komplexní zpracování problematiky vnitroskupinového financování se zaměřením na vnitroskupinové úvěry z hlediska převodních cen včetně zasazení této problematiky do finančního managementu nadnárodních společností ve skupině. Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol, přičemž první kapitola obecně vymezuje problematiku převodních cen a druhá kapitola se dále zabývá problematikou vnitroskupinového financování. Druhá kapitola podrobněji vymezuje jednotlivé náležitosti vnitroskupinových úvěrů a komponenty analýzy převodních cen v této souvislosti, jako náležitosti úvěrových transakcí včetně pohledu dlužníka a věřitele, úvěrový rating, problematiku objemu zapůjčených prostředků a dostupné metody pro hodnocení převodní ceny vnitroskupinových půjček. V závěru teoretické části práce je poslední podkapitola věnována problematice cash poolingu, která představuje jedno z velmi hojně aplikovaných řešení řízení finančních prostředků ve skupinách sdružených podniků. Praktická část práce se zabývá srovnávací analýzou převodní ceny v rámci konkrétní úvěrové transakce ve skupině sdružených podniků. Praktic
V rámci třetí kapitoly je provedena srovnávací analýza včetně vymezení posuzované transakce, provedení funkční a rizikové analýzy, stanovení kreditního ratingu a dále vlastní analýzy převodní ceny při aplikaci metody srovnatelné nezávislé ceny a metody ekonomického modelování za využití třech alternativních přístupů – databáze Bloomberg, databáze ČNB ARAD a modelu nákladů cizího kapitálu. Čtvrtá kapitola výsledky jednotlivých přístupů shrnuje a nabízí systematické vyhodnocení jednotlivých přístupů na základě vymezených parametrů včetně syntetického parametru obhajitelnosti přístupu a souvisejících výsledků před českou daňovou správou. Závěrem této kapitoly je formulace doporučení českému daňovému poplatníkovi, jaký z přístupů při hodnocení převodních cen vnitroskupinových úvěrů využít.
Vedoucí práce: Barbora Rýdlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses