Vliv veřejných výdajů na úspěch na olympijských hrách - Kissová, Dominika (2022)
Tato práce zkoumá vliv veřejných výdajů na podíl medailí na letních olympijských hrách. Na základě výsledků rešerše literatury byla stanovena hlavní hypotéza, že vyšší veřejné výdaje na rekreační a sportovní služby zvyšují podíl medailí na letních olympijských hrách. Hypotéza byla dále rozšířena o myšlenku, že pohlaví a typ sportu mohou mít souvislost ve vztahu mezi výší veřejných výdajů na sport a podílem medailí na letních olympijských hrách, tj. že vládní výdaje na sport budou mít větší vliv na podíl získaných medailí tradičně „méně podporovanými skupinami“ (tj. ženami a sporty, které „přinášejí“ menší příjmy a diváckou návštěvnost). Analýza byla provedena na základě Tobit regresního modelu v programu EViews. Výsledky analýzy ukazují, že veřejné výdaje na rekreační a sportovní služby jsou statisticky významné pouze pro mužské disciplíny v horním i dolním kvartilu. Tento výsledek je v rozporu s předpokladem, že veřejné financování má výraznější dopad na tradičně málo podporované skupiny (tj. ženy), což možná naznačuje, že velká část tohoto financování je směřována na aktivity, které jsou přínosem pro mužský sport.