Vliv veřejných výdajů na úspěch na olympijských hrách - Kissová, Dominika; Slintáková, Barbora; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato práce zkoumá vliv veřejných výdajů na podíl medailí na letních olympijských hrách. Na základě výsledků rešerše literatury byla stanovena hlavní hypotéza, že vyšší veřejné výdaje na rekreační a sportovní služby zvyšují podíl medailí na letních olympijských hrách. Hypotéza byla dále rozšířena o myšlenku, že pohlaví a typ sportu mohou mít souvislost ve vztahu mezi výší veřejných výdajů na sport a podílem medailí na letních olympijských hrách, tj. že vládní výdaje na sport budou mít větší vliv na podíl získaných medailí tradičně „méně podporovanými skupinami“ (tj. ženami a sporty, které „přinášejí“ menší příjmy a diváckou návštěvnost). Analýza byla provedena na základě Tobit regresního modelu v programu EViews. Výsledky analýzy ukazují, že veřejné výdaje na rekreační a sportovní služby jsou statisticky významné pouze pro mužské disciplíny v horním i dolním kvartilu. Tento výsledek je v rozporu s předpokladem, že veřejné financování má výraznější dopad na tradičně málo podporované skupiny (tj. ženy), což možná naznačuje, že velká část tohoto financování je směřována na aktivity, které jsou přínosem pro mužský sport.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses