Analýza a komparace vývoje hypoteční trhu v ČR a SR - Varhaníčková, Zuzana (2022)
Cílem diplomové práce je poskytnout srovnání a analýzu hypotečního trhu v České republice a ve Slovenské republice mezi roky 2005 a 2021, kdy obě země procházely dvěma různými krizemi. Nejdříve jsou charakterizovány vybrané produkty úzce související s hypotečním trhem nabízené jak v ČR, tak v SR. Dále práce nabízí pohled na regulaci bankovního systému potřebnou pro udržení stability hypotečního trhu, včetně makroobezřetnostní politiky v obou státech. Také je zmíněn aktuální přístup k úvěrovým limitům, které centrální banky obou zemí mají možnost různými měrami regulovat, ať už pod vlivem ECB či nikoliv. Přechodná část práce se věnuje porovnání aktuální nabídky hypotečních úvěrů a stavebního spoření pro profilovaného klienta. Empirická část se podrobně zaměřuje na zhodnocení vývoje hypotečního trhu z pohledu objemu a počtu poskytnutých hypotečních úvěrů za pomoci vybraných ekonomických ukazatelů. Ty jsou využity i v následné regresní analýze, která hodnotí jejich vliv na objem poskytnutých hypotečních úvěrů ve sledovaném období.