Příjmy VZP - Kolek, Daniel (2022)
Diplomová práce „Příjmy VZP“ se zabývá příjmy z pojistného na veřejné zdravotní pojištění Všeobecné zdravotní pojišťovny. V úvodní kapitole je popsán princip financování zdravotní péče v ČR a dále je vysvětleno, jak v naší zemi funguje pojistné na veřejné zdravotní pojištění. První analytická část práce se zaměřuje na rozsah redistribuce u příjmů ze zdravotního pojištění, který je zjišťován pomocí efektivních sazeb pojistného, Giniho koeficientů a indexů efektivní progresivity. V druhé analytické části práce je zjišťováno, do jaké míry jsou příjmy VZP ovlivněny sezónností a dále je zkoumána závislost příjmů VZP na počtu pojištěnců dle krajů ČR pomocí regresní analýzy.