Analýza vývoje hypotečního trhu v ČR - Burešová, Kamila; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá vývojem hypotečního trhu od počátku finanční krize roku 2008 až po současnost, s důrazem kladeným na koronavirovou krizi a její současný dopad na realitní trh. První kapitola se věnuje hlavním makroekonomickým indikátorům jako jsou úrokové sazby, inflace a hrubý domácí produkt, které jsou důležité k pochopení celé problematiky práce. Kapitola 2 obsahuje podrobnou analýzu vývoje na tuzemském hypotečním trhu, jež postupně vede k nejpodstatnější části diplomové práce, a to k vývoji na hypotečním trhu během koronavirové krize. V této kapitole je nejdříve popsán vývoj pandemie na našem území, a to konkrétně tři pandemické vlny. Následně je v kapitole 3 podrobně analyzován hypoteční trh během let 2020, 2021 a první čtvrtletí roku 2022, s důrazem na aktuální dění na hypotečním trhu. Subkapitola 3.3 propojuje vztah hypotečního a realitního trhu, kde lze pozorovat velmi silnou korelaci mezi vývojem ceny nemovitostí a průměrnou výší hypotečního úvěru. Poslední kapitola udává regulatorní rámec na úrovni centrální banky. Popisuje, jakým způsobem pečuje ČNB o stabilitu bankovního sektoru během krize i mimo ni a také pomocí jakých ukazatelů a nástrojů dosahuje svého cíle.
Vedoucí práce: Naďa Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses