Daňová gramotnost studentů vysokých škol v ČR - Jiříková, Tereza; Vančurová, Alena, 1957-; Urbánek, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Předmětem diplomové práce je daňová gramotnost studentů vysokých škol v ČR. V práci jsou nejprve diskutovány pojmy gramotnost, finanční gramotnost a daňová gramotnost. Následně jsou uvedeny poznatky ze zahraničních i českých výzkumů z oblasti daňové gramotnosti. Meritorní částí práce je analýza dat získaných z dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 1061 studentů. K analýze byly využity matematicko-statistické metody (chí-kvadrát test nezávislosti a ANOVA). Z výsledků je patrné, že 35 % studentů má výbornou, 52 % studentů dobrou a 13 % nedostatečnou daňovou gramotnost. Dále bylo analyzováno celkem 12 faktorů. Na úroveň znalostí má statisticky významný vliv například zaměření vysoké školy, absolvování předmětu zaměřeného na daně a typ absolvované střední školy.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses