Alternativní měřítka výkonnosti v sektoru zdravotní péče - Hyžíková, Michaela (2022)
Diplomová práce se zabývá problematikou alternativních měřítek výkonnosti (zkráceně APM neboli alternative performance measures) ve výročních zprávách veřejně obchodovaných účetních jednotek. Cílem práce je identifikovat, která APM jsou nejčastěji vykazována účetními jednotkami v rámci jejich výročních zpráv a na základě provedené analýzy zjistit, jaká je konzistentnost vykazovaných APM mezi jednotlivými účetními jednotkami a také posoudit transparentnost a pochopitelnost těchhle APM pro uživatele účetních informací. Analyzované účetní jednotky byly vybrány ze sektoru lékařské vybavení a služby indexu Stoxx 600 a na základě dat z výročních zpráv s koncem účetního období v roce 2020 bylo zjištěno, že nejčastějším APM v účetních závěrkách společností byl provozní zisk, který ovšem nemá jednotné pojmenování nebo kalkulaci. Mimo účetní závěrku se hojně vyskytoval ukazatel EBITDA a ukazatel čistý dluh. Účetní jednotky reportovaly upravený zisk na akcii o 35 % vyšší, než tomu bylo u klasického zisku na akci podle IFRS.