Manipulace s finančními výkazy a způsoby jejich detekce - Rodionova, Hanna (2022)
Daná práce se zabývá problematikou finančních manipulací a možnostmi jejich odhalení. K lepšímu pochopení tématu jsou v první časti vysvětleny pojmy „kreativní účetnictví“ a „podvod“ a jsou naznačeny motivy ke zkreslení účetních výkazů. Dále je v práci vytvořen přehled o základních způsobech úprav ve výkazech a uvedené principy jsou stručně popsány. Finální část je věnována způsobům odhalení finančních manipulací při použití výhradně veřejně dostupných údajů – především dat z účetní závěrky, a dále nefinančních dat získaných z veřejných zdrojů informací. Ve stejné časti je na příkladu společnosti Enron rovněž ukázáno, jak dané postupy mohou být použity v praxi.