Corporate governanace - struktura orgánů akciových společností - Čada, Dominik (2022)
Tato diplomová práce se zabývá uplatněním corporate governance u nově vzniklých společností v České republice. Věnuje se zejména teorii správy a řízení společností, kodexům zabývajícími se touto problematikou a úpravou problematiky v českém právním řádu, zejména v zákoně č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích. Pojednává také o novele zákona účinné od roku 2021 a modelech správy akciových společností. V praktické části analyzuje vybraný vzorek nově vzniklých společností a vyhodnocuje je z hlediska splnění určitých kritérií souvisejících s transparentností vybraných podniků. Jedná se především o splnění povinností zveřejnění zákonem stanovených údajů ve lhůtě, již zákon ukládá.