Změny ve spotřebních daních a jejich vliv na spotřebu vybraného zboží - Grundová, Kristýna (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi zvyšováním spotřebních daní (uvalených na alkohol a cigarety) a změnou spotřeby těchto výrobků. Teoretická část obsahuje obecné informace o zdaňování tabákových výrobků a alkoholu spotřebními daněmi a o jejich spotřebě. Součástí teoretické části je také přehled změn sazeb spotřebních daní uvalených na cigarety, líh a pivo od roku 1993 do roku 2022. Cílem praktické části je ověření hypotézy o existenci vztahu mezi zvyšováním sazeb spotřební daně a spotřebou výrobků, na které je daň uvalena. Nejprve je vztah zkoumán pomocí grafů, poté pomocí regresní analýzy. Výsledky potvrzují existenci lineárního vztahu, avšak změna bývá jen krátkodobá a může být ovlivněna i jinými faktory (metanolová kauza, přechod na elektronické cigarety, zavírání restaurací v rámci protiepidemických opatření). Ovlivnění jinými faktory není předmětem této práce.