Komparace objemu vybraných druhů výdajů vynakládaných jednotlivými kraji České republiky na financování agendy národnostních menšin - Utkina, Alice (2022)
Hlavním cílem bakalářské práce je komparace vybraných druhů výdajů vynakládaných jednotlivými kraji České republiky na financování agendy národnostních menšin v letech 2016-2020 s následným přepočtem na počet obyvatel jednotlivých krajů a osob hlásících se k národnostním menšinám. Práce se zabývá primárně velikostí poskytovaných dotací a darů, dále platů zaměstnanců krajských úřadů věnujících se dané problematice a odměn členů výboru pro národnostní menšiny v jednotlivých krajích; sleduje také počet úvazků na krajských úřadech věnujících se národnostním menšinám či organizace zřízené v krajích pro podporu národnostních menšin. Z komparace vyplývá, že nejvyšší výdaje poskytnuté na problematiku národnostních menšin ve sledovaném období byly v kraji Ústeckém, kde činily celkovou částku 9 261 002 Kč. Naopak nejnižší celkové výdaje byly zaznamenány v kraji Vysočina, který během sledovaných let vynaložil na tuto problematiku 0 Kč. V případě výdajů na dotace a dary bylo dále zjištěno, že nejlépe si v porovnání s jinými kraji ve sledovaném období stojí kraj Moravskoslezský, který v tomto případě poskytl dotace a dary v celkové výši 7 369 100 Kč. Hned po kraji Moravskoslezském stojí kraj hl. m. Praha, jehož celková výše poskytnutých dotací a darů činí 3 498 500 Kč. Naopak nejnižší poskytnuté dotace a dary byly v kraji Plzeňském, a to v celkové výši 560 730 Kč. Dále bylo zjištěno, že jediným krajem, ve kterém existovala ve sledovaném období zřízená organizace pro podporu národnostních menšin je hl. m. Praha, která poskytla během sledovaného období této organizaci neinvestiční příspěvky v celkové hodnotě 7 685 000 Kč, přičemž nejvyšší neinvestiční příspěvek byl poskytnut v roce 2020 ve výši 2 000 000 Kč.