Efekt změn základu daně a sazby daně z příjmů fyzických osob od roku 2021 - Horáková, Eliška (2022)
Práce se zabývá rozdílem v dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti v letech 2007, 2008, 2020 a 2021. Cílem této BP je analyzovat dopad změn vybraných konstrukčních prvků na daňové zatížení zaměstnanců v letech a následně zjistit, ve kterém roce tato daň nejlépe plnila fiskální a redistribuční funkci. V první kapitole se práce zabývá funkcemi daní, výnosem DPFO ze závislé činnosti a vybranými ukazateli, které budou následně využity pro analýzu. Ve druhé kapitole je popsán systém sociálního pojistného a vybrané konstrukční prvky ve sledovaných letech, jako je např. základ daně. Třetí kapitola porovnává daňové zatížení zaměstnanců v letech 2007, 2008, 2020 a 2021. Ve čtvrté kapitole je analyzována fiskální a redistribuční funkce daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti v těchto letech.