Daňová mezera obcházení zaměstnání v ČR - Martinec, Tomáš (2022)
Předmětem bakalářská práce je komparace daňového a odvodového zatížení zaměstnanců a podnikatelů pracujících pomocí Švarc systému v letech 2020 a 2021. Teoretická část se věnuje vymezení pojmu Švarc systém, jeho legislativní úpravě, dani z příjmů fyzických osob z pohledu závislé a samostatné činnosti, výpočtu této daně a odvodů s ní souvisejících. Na závěr se věnuje novele zákona o daních z příjmů 2021. V praktické části jsou využity popsané teoretické znalosti a je provedena kvantitativní komparace celkových odvodů a efektivních sazeb daně modelových poplatníků. Dále je kvantifikován meziroční rozdíl v efektivních daňových sazbách a odvodech do veřejných rozpočtů pro jednotlivé modelové situace.