Optimalizace daňové podpory filantropie - Matušková, Marie (2022)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda a jak je možné optimalizovat daňovou podporu filantropie v ČR. První část řeší problematiku dárcovství a vymezení důležitých pojmů s ním spojených. Druhá část je věnována podrobnějšímu rozboru forem daňové úlevy napříč vybranými státy. Hlavní část práce je věnovaná aplikaci modelů z jiných států na české filantropy. K vyvození závěru byl proveden i průzkum ohledně pohledu české společnosti na různé typy daňových podpor dárcovství. Bylo zjištěno, že by k optimalizaci daňové podpory v České republice dojít mělo. Mělo by se přejít na systém slevy na dani nebo na daňovou asignaci, případně kombinaci obojího.