Analýza úrokového transmisního mechanismu ČNB (případ protiinflační měnové politiky 2021/22) - Bednář, Tomáš (2022)
Bakalářská práce se zabývá úrokovým transmisním mechanismem v kontextu protiinflační měnové politiky ČNB s cílem analyzovat vztahy mezi relevantními segmenty úrokového mechanismu a dalšími ekonomickými fundamenty. Na základě korelační analýzy byla potvrzena vysoce efektivní transmise repo sazby ČNB na sazby PRIBOR s jejich následnou silnou vazbou zejména na sazby z úvěrů nefinančním podnikům, sazby hypotečních úvěrů poskytnutých domácnostem a na výnosnosti do splatnosti státních dluhopisů. Výsledky výzkumu dále ukazují výrazný vliv ČNB na utváření očekávaných reálných sazeb a analyzují interakci repo sazby s hospodářským cyklem, kde prokazují vliv produkční mezery na repo sazbu a následný účinek výše repo sazby na vývoj reálného HDP v horizontu 6 čtvrtletí.