Analýza úrokového transmisního mechanismu ČNB (případ protiinflační měnové politiky 2021/22) - Bednář, Tomáš; Mandel, Martin, 1962-; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá úrokovým transmisním mechanismem v kontextu protiinflační měnové politiky ČNB s cílem analyzovat vztahy mezi relevantními segmenty úrokového mechanismu a dalšími ekonomickými fundamenty. Na základě korelační analýzy byla potvrzena vysoce efektivní transmise repo sazby ČNB na sazby PRIBOR s jejich následnou silnou vazbou zejména na sazby z úvěrů nefinančním podnikům, sazby hypotečních úvěrů poskytnutých domácnostem a na výnosnosti do splatnosti státních dluhopisů. Výsledky výzkumu dále ukazují výrazný vliv ČNB na utváření očekávaných reálných sazeb a analyzují interakci repo sazby s hospodářským cyklem, kde prokazují vliv produkční mezery na repo sazbu a následný účinek výše repo sazby na vývoj reálného HDP v horizontu 6 čtvrtletí.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses