Dopad daňových opatření v době pandemie covidu - Kokeš, Jakub; Slintáková, Barbora; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bakalářská práce se zabývá dopady pandemie Covid 19 na daňové příjmy státního rozpočtu v České republice v letech 2020 a 2021. Teoretická část je zaměřena na popis hospodářského cyklu, fiskální politiky a její nástroje. Současně jsou popsána přijatá daňová opatření v reakci na pandemickou krizi. Praktická část se věnuje analýze dopadu pandemie a jednotlivých daňových opatření na daňové příjmy. Pro analýzu se vycházelo ze zveřejněných dat ministerstva financí ČR, prostřednictvím zpráv o pokladním plnění a státních závěrečných účtech. Výsledky analýzy ukázaly meziroční propad daňových příjmů u všech rozpočtově významných daní v roce 2020. Rok 2021 sice přinesl meziroční zvýšení o 2,8 %, přesto se však daňové příjmy nedostaly na úroveň z předkrizového roku 2019 a jejich nízké výnosy se podílely na nejvyšších historických deficitech státního rozpočtu.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses