Byly devizové intervence ČNB od roku 2013 nezbytností? : - Volf, Matěj (2016)
Diplomová práce se zabývá devizovými intervencemi ČNB z listopadu 2013 v kontextu předpokladů a dopadů na českou ekonomiku. Teoretická část představuje důležité měnověpolitické aspekty, přes konvenční a nekonvenční nástroje až po cílování inflace či deflaci, které nastaví teoretický rámec pro pozdější analýzu. Ta se zaměřuje na stav české ekonomiky před intervencemi, zejména na inflační vývoj. Dále jsou zkoumány dopady devizových intervencí a rozebrány exitové strategie. Po zanalyzování všech dat práce dochází k závěru, že devizové intervence provedené ČNB nebyly nutným a nevyhnutelným zásahem do ekonomiky.