Možnosti využitia Big Data pre Competitive Inteligence - Verníček, Marek; Molnár, Zdeněk, 1939-; Šperková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Táto diplomová práca sa zaoberá analýzou možností využitia Big Data pre metódy a postupy Competitive Intelligence. Cieľom práce je návrh nástrojovej sady pre prácu s Big Data pre malé a veľké firmy a následný návrh efektívneho riešenia pre získanie konkurenčnej výhody v podniku. Teoretická časť tejto práce spracováva dostupnú odbornú literatúru v Českej republike i v zahraničí a popisuje aktuálny stav Competitive Intelligence, jeho možné zdroje a Big Data ako jeden z nich. Následne sa práca venuje charakteristike Big Data, ich odlišnosti od práce s bežnými dátami, nutnosťou dôslednej prípravy a možnosti ich využitia pre metódy Competitive Intelligence. Praktická časť práce sa zaoberá analýzou dostupných nástrojov Big Data na trhu s ohľadom na celý proces práce od zberu dát, cez analýzu až po prípravu reportov a integrácie celého riešenia do automatizovaného stavu. Výstupom tejto časti je návrh softvérovej sady nástrojov Big Data pre malé a veľké firmy podľa možností ich rozpočtu. Návrhová časť práce sa následne venuje klasifikácii najperspektívnejších oblastí trhu pre využitie Big Data, možnými spôsobmi získania konkurenčnej výhody v jednotlivých oblastiach a návrhom efektívneho riešenia pre podniky. Prínosom tejto práce je rozšírenie palety zdrojov pre Competitive Intelligence a hĺbková analýza možností využitia Big Data, ktorá má pomôcť profesionálom využiť tento doposiaľ neobjavený potenciál k zlepšeniu postavenia na trhu, získaniu nových zákazníkov a posilneniu súčasnej užívateľskej základne.
Vedoucí práce: Zdeněk Molnár
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses