Vliv Global Witness na utváření legislativy konfliktních minerálů - Lukeš, Jakub (2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou konfliktních minerálů v Demokratické republice Kongo. Situace v zemi je po dlouhá desetiletí monitorována britskou nevládní organizací Global Witness. Porušování lidských práv, ilegální obchodování a následný exporto minerálů ze země, je vykonáván pod dohledem militaristických rebelských skupin, které jsou nepřímo financovány mezinárodními korporacemi. V důsledku narůstajícího normativního tlaku se v posledních letech utvořila aktivnější spolupráce mezinárodního společenství v oblasti regulace konfliktních minerálů. Cílém této diplomové práce je zhodnocení působení Global Witness při nastolování agendy konfliktních minerálů, včetně kritického posouzení doposud přijatých legislativních/regulaních opatření, kde se primárně zaměřuji na efektivnost a účinnost implementace.