Komparace přístupu EU a US k fúzím a akvizicím - Bartošová, Monika (2016)
Cílem této práce je porovnat přístup Evropské unie a USA k fúzím a akvizicím, a to jak z teoretického hlediska (historický vývoj a právní úprava), tak toho praktického (komparací určitých případů), identifikovat jejich shody i rozdíly, vysvětlit je a zhodnotit. K tomu byla použita metoda komparace na stanovených ukazatelích obou právních systémů (zejména srovnání procedury kontroly a posuzování relevantních trhů). K dosažení cíle byly také nápomocny případové studie (konkrétní rozhodnutí soutěžních orgánů), a to fúze GE/Honeywell a akvizice Oracle/Sun Microsystems. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole přistupuje k ochraně hospodářské soutěže a spojování podniků z hlediska jejich vývoje a právní úpravy. V dalších dvou kapitolách je představen systém obou celků. Poslední kapitola se zabývá spoluprací soutěžních orgánů EU a USA. Kapitola zároveň porovnává konkrétní případy, o nichž oba celky rozhodly rozdílně.