Komparace přístupu EU a US k fúzím a akvizicím - Bartošová, Monika; Kříž, Radim, 1965-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Cílem této práce je porovnat přístup Evropské unie a USA k fúzím a akvizicím, a to jak z teoretického hlediska (historický vývoj a právní úprava), tak toho praktického (komparací určitých případů), identifikovat jejich shody i rozdíly, vysvětlit je a zhodnotit. K tomu byla použita metoda komparace na stanovených ukazatelích obou právních systémů (zejména srovnání procedury kontroly a posuzování relevantních trhů). K dosažení cíle byly také nápomocny případové studie (konkrétní rozhodnutí soutěžních orgánů), a to fúze GE/Honeywell a akvizice Oracle/Sun Microsystems. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. V první kapitole přistupuje k ochraně hospodářské soutěže a spojování podniků z hlediska jejich vývoje a právní úpravy. V dalších dvou kapitolách je představen systém obou celků. Poslední kapitola se zabývá spoluprací soutěžních orgánů EU a USA. Kapitola zároveň porovnává konkrétní případy, o nichž oba celky rozhodly rozdílně.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses