Súčasný stav a perspektívy udržateľného rozvoja cestovného ruchu na Slovensku - Libantová, Silvia (2016)
Cestovný ruch prispieva k rozmachu destinácií, kam prináša finančné prostriedky, nové pracovné miesta, vyššiu úroveň služieb, či rozvoj infraštruktúry. Avšak pokiaľ sa cestovný ruch nerozvíja udržateľne, sprevádzajú ho aj negatívne faktory. Ide hlavne o negatívne dopady na životné prostredie, akými sú napríklad znečistenie vody, pôdy, zvýšená hlučnosť, či preľudnenie destinácie počas sezóny. Ako reakcia na zhoršujúci sa stav životného prostredia a možné neodvrátiteľné zmeny spôsobené nezodpovedným ľudským konaním, nadobúda na význame myšlienka udržateľného rozvoja. Teoretická časť popisuje cestovný ruch na Slovensku a poukazuje na plány udržateľného rozvoja cestovného ruchu. V praktickej časti sú zhodnotené výsledky dotazníku, ktorý sa týka povedomia o udržateľnom cestovnom ruchu na Slovensku. Hlavným cieľom diplomovej práce je zhodnotenie súčasného stavu v oblasti udržateľného cestovného ruchu a návrh možností jeho rozvoja do budúcna.