Problematika MKD z pohledu dopravce na vybrané relaci - Térová, Lucie (2016)
Cílem práce je popsat problematiku německého zákona o minimální mzdě (MiLoG) a analyzovat obecné dopady tohoto opatření na české dopravce při provozování své podnikatelské činnosti v SRN. Předmětem teoretické části práce je vedle vymezení aktuálních ekonomických a mimoekonomických problémů v MKD, rovněž teoretický rozbor zákona o minimální mzdě v Německu a s ním související otázky. V praktické části práce jsou popsány administrativní dopady uplatňování MiLoGu ve společnosti Dítě Spedition s.r.o. a proveden odhad nárůstu nákladů a možná řešení problému v případě potvrzení legálnosti MiLoGu v MKD ze strany Evropské komise. V závěru práce jsou uvedeny základní argumenty potvrzující rozpor MiLoGu s principy fungování jednotného vnitřního trhu EU.