Návrh vyhledávacího systému pro moderní potřeby - Maršálek, Tomáš; Palovská, Helena, 1959-; Strossa, Petr, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
V této práci tvrdím, že oblast textového vyhledávání se obecně soustředí na dlouhé textové dokumenty, přičemž vzrůstá potřeba po efektivním vyhledávacím systému soustředícím se na krátký text, na který jsou kladeny odlišné požadavky. Díky tomuto zmenšení objemu prohledávaných dat se stanou některé algoritmické techniky výpočetně dostupnější. Přesnější zaměření této práce je na techniky přibližného a prefixového vyhledávání a ohodnocovacích metod založených čistě na textové shodě, protože statistické metody na krátkém textu ztrácejí význam. Na základě nich byl vytvořen jednoduchý prototyp vyhledávacího systému, jehož vlastnosti jsou zde demonstrovány na několika vyhledávacích případech a porovnány se dvěma dalšími open source vyhledávacími systémy, které reprezentují doporučovaná řešení pro problém vyhledávání v krátkém textu v dnešní době. Dle výsledků porovnání lze usoudit proveditelnost navrhovaného řešení z pohledu vyhledávacích schopnosti i výkonu. Na základě toho je pak představeno několik možností pro budoucí vývoj systému.
Vedoucí práce: Helena Palovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses