Strategický význam Srbska pro Evropskou unii - Janković, Vukica; Vošta, Milan, 1962-; Karpová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Disertační práce podává analýzu srbské ekonomiky v rámci mezinárodních vztahů mezi Evropskou unií (EU) a zeměmi západního Balkánu. Výchozí základy výzkumu představují předpoklady, že EU a Srbsko, jako neoddělitelná součást balkánské oblasti, mají zájmy o partnerství a spolupráci. Pomocí metody pořadí, a to na základě dosažení největšího obratu v posledních šesti letech, byly vyčleněny následující aspekty: obchod, přímé zahraniční investice (PZI) a energetika. V disertační práci byl gravitační model používán pro analýzu směrů obchodních toků a energetiky. Byl vypracován model obchodního dovozu a vývozu mezi Srbskem a zeměmi EU 28 a zeměmi západního Balkánu, jakož i modely dovozu a vývozu energetických zdrojů mezi Srbskem a zeměmi EU 28 a zeměmi západního Balkánu, s cílem vyhodnotit potenciální obchodní výměny a výměny energetických zdrojů. V disertační práci byla použita metoda linie a extrapolace trendu PZI kvůli stanovování stupně přítomnosti PZI v Srbsku a jejich projekce, které mohou být ukazateli investičního klimatu v Srbsku. Lze konstatovat, že Srbsko má strategický význam jako kandidát na členství v EU z důvodu svého regionálního významu. Vstup zemí západního Balkánu do EU by se neměl odehrát bez přidružení Srbska, neboť Srbsko zaujímá v region poměrně významnou roli vyplývající z ekonomických, historických, kulturních, infrastrukturálních a geopolitických vztahů se zeměmi regionu, z nichž mnohé jsou již členy EU.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations