Porovnání přístupů k ukládání otevřených propojených dat - Hanuš, Jiří; Chlapek, Dušan; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Tato diplomová práce se zabývá zmapováním současných možností a způsobů ukládání otevřených dat. Zaměřuje se na nástroje a databázové systémy pro ukládání otevřených propojených dat a jejich výběr pro následnou analýzu a porovnání. Práce se potom soustředí na vlastní porovnání vybraných nástrojů na zvoleném příkladu. Práce představí základní pojmy a koncepty týkající se otevřených propojených dat. Poté jsou zanalyzovány různé přístupy k ukládání dat a formáty ukládání dat, ať už souborové nebo databázové. V další části se práce zaměřuje na formát RDF a databázové systémy. Je představeno deset triplestore databázových systémů, což jsou systémy určené pro ukládání dat ve formátu RDF. Z těchto jsou tři vybrány na detailnější analýzu a v detailní analýze jsou srovnány jak mezi sebou, tak s relačním databázovým systémem. Těžištěm detailní analýzy je zejména v rychlostním porovnání. Práce představuje existující rychlostní ben-chmarky triplestore systémů a poté také vlastní benchmark jako sadu databázových dotazů, na kterých je provedeno vlastní výkonnostní porovnání. Porovnány jsou nástroje Apache Jena TDB/Fuseki, OpenLink Virtuoso, Oracle Spatial and Graph a Microsoft SQL Server. Přínosem této práce je zejména zmapování různých způsobů ukládání otevřených propoje-ných dat v ucelené formě.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses