Dostupnost sociálních služeb pro seniory v Karlovarském kraji v současnosti a za 50 let - Zelinka, Jan (2016)
Diplomová práce má za cíl zhodnotit dostupnost sociálních služeb v Karlovarském kraji. Podrobněji se práce zaměřuje na demografickou skupinu seniorů a na sociální služby pro ně určené, konkrétně na domovy pro seniory. Vedle analýzy dostupnosti sociálních služeb je vypracována demografická projekce obyvatel kraje na příštích 50 let. V teoretické části práce je definován pojem sociální politika a její základní teoretická východiska, principy, typy a funkce. Dále je popsán legislativní rámec, který upravuje sociální politiku v České republice. V návaznosti na sociální politiku je předložena problematika komunitního plánování jakožto nástroj realizace sociální politiky v Karlovarském kraji. Závěr teoretické části se věnuje teorii demografických projekcí a popisuje základní projekční metody. Praktická část se v úvodu zaměřuje na obecnou i demografickou charakteristiku Karlovarského kraje a na současný stav sociálních služeb pro seniory, konkrétně domovů pro seniory. Druhá polovina praktické části pak předkládá demografickou projekci obyvatel kraje na příštích 50 let se zaměřením na seniorskou složku, jejíž podíl v populaci se bude zvyšovat. Tato projekce je vypočtena komponentní metodou bez migrace. Závěr praktické části se věnuje porovnání výchozího stavu sociálních služeb a předpokládaného vývoje počtu seniorů a také popisuje komunitní plán Karlovarského kraje s důrazem na rozvoj sociálních služeb pro seniory. Dokumenty vypracované Karlovarským krajem ohledně problematiky sociálních služeb i závěry této práce naznačují, že není nutné zvyšovat kapacity, ale spíše se zaměřit na proměnu struktury uživatelů a zajistit, aby tyto služby byly poskytovány osobám, jejichž zdravotní stav skutečně vyžaduje tento druh komplexní sociální péče.