Porovnání práv žen v USA a v ĆR - Švecová, Lucie (2016)
Diplomová práce se zabývá ženskými právy v České republice a ve Spojených státech amerických. Cílem práce je srovnání ženských práv a příležitostí v oblasti vzdělání, na trhu práce a v rodinném životě. Teoretická část se věnuje postavení žen ve společnosti z hlediska vzdělání, volebního práva a uplatnění na trhu práce. Zvláštní pozornost je věnována rodinnému právu, především příspěvkům pro matky v různých životních situacích. Praktická část se skládá ze dvou částí, primárního empirického výzkumu v podobě individuálních osobních rozhovorů a interpretace sekundárních statistických dat. Závěrem jsou porovnány oba státy na základě teoretických informací a výsledků empirického výzkumu.